Zasto neki brakovi uspeju, a drugi se “utope u statistiku” sve veceg procenta razvoda? Sta je bitno za uspesan brak?


Veoma je bitno da od samog pocetka veze obratite paznju na ono sto partner govori i ono sto radi. Ukoliko postoji veliki nesklad izmedju partnerovih reci i dela, to je svakako signal da nesto nije u redu. Reagujte!
 Najveca greska koju mozete napraviti je da toleriste odredjeno ponasanje koje Vam nikako ne odgovara, sa idejom da ce se druga osoba promeniti ili, jos beznadeznije, da cete je Vi promeniti. To se nece dogoditi. Izuzetno je tesko da odrasla osoba izmeni obrasce ponasanja formirane tokom zivota. Zato morate u ranoj fazi veze odluciti sta je to sa cime mozete da zivite, a sta Vam previse smeta. Kompromisi koje tada napravite uglavnom su trajni, zato dobro razmislite. Vazno je i da budete realni u svojim ocekivanjima od partnera. Ne ocekujte da bude savrsen, jer tako nesto ne postoji. Uostalom, na svetu ima gotovo isto toliko definicija savrsenosti koliko ima i ljudi.
Ne zaboravite, svaki dan se racuna. Svaki postupak, svaka sitnica koju uradite, utice na Vas odnos s partnerom, stavise formira ga. To su one “male stvari” koje cinite ili propustate da ucinite svakog dana. Sitnice koje ce pokazati partneru da Vam je stalo. Svakog dana, bez izuzetka. Bilo da ste zajedno nekoliko meseci ili da ste u braku godinama.
Ljubav jeste bitna, ali dobra komunikacija, postovanje i poverenje su kljucni. To, bez nepotrebnog komplikovanja, znaci zaista saslusati drugu osobu i uvaziti njeno misljenje, prihvatiti je onakvu kakva jeste i verovati joj. Svakako, to nije uvek lako, ali je vredno truda. Dobar brak i, uopste, veza, nije nesto sto se desi samo od sebe ili preko noci.

Noviji concept sagledavanja partnerskih odnosa donosi dr Geri Cepmen, bracni savetnik sa visegodisnjim iskustvom, u svojoj knjizi “Pet jezika ljubavi”.Dr Cepmen u tih pet jezika ubraja kvalitetno vreme, reci priznanja i odobravanja, cinjenje usluga i fizicki dodir.






Kvalitetno vreme podrazumeva vreme provedeno sa partnerom, ispunjeno aktivnostima koje prijaju i Vama i njemu. To moze biti prosto razgovor ili odlazak na kafu, ali i bilo koja druga aktivnost koju sprovodite zajedno, upuceni jedno na drugo.
Reci priznanja i odobravanja pokazuju partneru da ga cenite i da ga u potpunosti prihvatate kao osobu. To mogu biti i jednostavni komplimenti, na primer:”Lepo izgledas danas” i slicno.

Pokloni nisu odredjeni njihovom materijalnom vrednoscu, oni govore drugoj osobi da ste mislili na nju i zeleli da je obradujete.
Pod cinjenjem usluga Cepmen misli na pomaganje partneru da zavrsi neku obavezu, pomoc u kucnim poslovima, spremanje omiljene hrane, popravke…
Fizicki dodir je i drzanje za ruke i zagrljaj, poljubac, masaza…i bilo koje iskazivanje naklonosti fizickim putem.





Capman smatra da svako od nas govori jedan (eventualno dva) jezik ljubavi i da, za uspesan brak, nije nuzno da oba partnera govora istim jezikom. To najcesce i nije slucaj. 
Ono sto je bitno jeste da shvatimo kojim jezikom govori nas partner.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.