Vodic kroz prvi sastanak (kako do drugog)


Verovatno ste se i sami zapitali sta je to sto utice na cinjenicu da neki sastanci budu uspesni, dok drugi kao da su od pocetka osudjeni na propast. Zamislite situaciju u kojoj prvi put izlazite sa osobom koju se upoznali preko interneta ili su vasi prijatelji smatrali da ste "jedno za drugo", dakle u pitanju je neko koga srecete prvi put. Koje su to bitne stvari o kojima treba voditi racuna da bi vece bilo sto uspesnije i zavrsilo se dogovorom za sledeci sastanak (naravno, pod uslovom da oboje to zelite na kraju veceri) ?
Da pocnemo od najbanalnije stvari - fizicki izgled. Potrebno je svega par sekundi da formiramo prvi utisak o osobi koju tek upoznajemo. Zato je izuzetno bitno da izgledate pristojno i, ne treba posebno ni pominjati, da obratite paznju na stvari koje upadaju u oci - neoprana kosa, fleke na odeci i drugi znaci nemara ili aljkavosti ne dolaze u obzir. Moze zvucati povrsno, ali vazan je i izbor garderobe - u smislu da se treba obuci prikladno za mesto gde ste se dogovorili da idete. Niko ne ocekuje da za svaki sastanak trcite u najskuplji butik i opremite se od glave do pete. Najbitnije je da vam odeca dobro stoji i da se u njoj osecate udobno. Ako mislite da izgledate dobro, to ce vam podici samopouzdanje i bicete opusteniji, pa je veca verovatnoca da cete se vi i vas pratilac dobro provesti. Jasno je da ne izgledamo svi kao fotomodeli sa naslovnica, ali to nije razlog da se ne potrudite da izgledate najbolje sto mozete, na prvom mestu zbog sebe, a kada vi budete zadovoljni i okolina ce to primetiti.Vas izgled je, dakle, bitan za prvi utisak, ali svakako je najbitnije vase ponasanje, cak i ono pre nego sto progovorite. Neverbalna komunikacija odnosi se na izraz lica, pokret, govor tela, dodir. Na primer, ako se zavalite u stolicu, neprekidno gledate levo-desno po prostoriji, cesto bacate pogled na sat - ocigledno je da ce osoba sa kojom ste pomisliti da niste zainteresovani i da vam je dosadno. Dok razgovarate s nekim najbolje je da odrzavate kontakt ocima, uz povremeno klimanje glavom i poneko pitanje. Istrazivanja pokazuju da osobe koje su zainteresovane jedna za drugu nesvesno naginju celo telo ili okrecu delove tela jedna ka drugoj. S druge strane, ruke skrstene preko grudi odaju utisak odbojnosti, kao da izmedju sebe i druge osobe postavljate zid. Dosli smo do razgovora. 
Ne moze se napraviti spisak 

pozeljnih i nepozeljnih tema za razgovor
na prvom sastanku, jer to dobrim delom zavisi od vas samih i osobe sa kojom ste izasli. Razgovor koji bi
nekom bio veoma interesantan, nekom drugom bi bio neopisivo dosadan. 
Ipak, ovde takodje postoje neke 
granice i nepisana pravila koja treba postovati.Na primer, nije u redu da samo 
jedna osoba govori celo vece, tako da druga ne moze 
da dodje do reci. To je period kada otkrivate osnovne stvari jedno o drugom, zajednicka interesovanja... Nije dobra
ideja da drugoj osobi odmah poverite najintimnije stvari o 
sebi, koje govorite samo najblizim prijateljima. 
Razgovor ce teci u pravcu u kome se vece bude odvijalo, 
samo budite opusteni i vec cete se snaci.
Sto se ponasanja tice, podrazumeva se poznavanje i
postovanje osnovnog bontona, u skladu sa situacijom. 
Naravno da necete mljackati dok jedete ili pricati sa punim 
ustima, prekidati sagovornika dok govori, biti 
nepirstojni i slicno. Pravila lepog ponasanja vaze, svakako, na prvom sastanku.U sustini, svaki sastanak je prica za sebe.Uvek postoji mogucnost da vece nece ici onako kako ste planirali ili da se necete dopasti jedno drugom, ali budite optimista. Podjite sa stavom da ce sve proci 
kako treba, a ako i ne dodje do drugog sastanka, bar provedite prijatno vece, mozda steknete prijatelja. Prvih 
sastanaka ce uvek biti, zato uvek budite otvoreni i spremni da vam se desi nesto lepo.

Dipl. psiholog Milana Rudic

1 коментар:

  1. Pozdrav svima, moje ime je Dion Dublin, iz Finske. Ovdje želim podijeliti svoje svjedočenje, kako bih svima rekao kako sam vratio svoju ženu uz pomoć dr. Ogundelea, čarobnjaka. Žena me napustila više od 6 godina, svugdje sam tražio pomoć, ali nitko mi nije mogao pomoći. Prošli tjedan našao sam ljude koji su pričali o doktoru Ogundeleu na različitim forumima i kako im pomaže i u rješavanju njihovih problema, odmah sam kontaktirao dr. Ogundelea koji je odgovorio i započeo svoj posao nakon 24 sata, nazvala me supruga koja je otišla prije 6 godina i vratila se kući, ovo nisu samo priče, ovo je moje istinsko životno iskustvo, ovaj čovjek je vrlo moćan, obratite mu se za bilo koju vrstu pomoći i uvjeravam vas da ćete vam pomoći 100%. Kontaktirajte ga na WhatsApp -u i Viberu: +27638836445.

    ОдговориИзбриши